+31 (0)6 21 28 21 33 dorette@jura-berlin.eu

Wilt u zich zekerder voelen in de omgang met uw zakenrelaties?
Boek een workshop ‘Cultuurverschillen’ en leer de gewoonten van uw zakenpartners kennen.

Bent u zich bewust van de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland?

De keren dat ik hierover begin zie je Nederlanders vaak denken:’Cultuurverschillen? Wat is er nou zo moeilijk aan zaken doen met Duitsers?’

Duitsland en Nederland grenzen aan elkaar. Duits verstaan (en spreken) is voor veel Nederlanders niet zo moeilijk. De grenzen zijn open en op het eerste gezicht zijn er geen zichtbare verschillen.

Toch zijn er wel degelijk verschillen in de cultuur. Kennis ervan maakt het voor ondernemers en managers makkelijker de Duitse markt te betreden of zich erin te bewegen.

1. Punctualiteit en precisie

Te laat komen op een afspraak zorgt voor ergernis. Uw Duitse zakenpartner zal zich niet serieus genomen voelen. Men maakt tijd voor u vrij en men heeft zich voorbereid op uw bezoek. Het is uw taak om op tijd te komen.

Ziet u aankomen dat u het afgesproken tijdstip niet haalt, geef dan te kennen dat u te laat bent. Geef aan hoeveel te laat u zult zijn en vraag of het een probleem is. Een kwartier te laat is écht veel. Het is gebruikelijker om vijf tot tien minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn.

2. Leef gemaakte afspraken na en beloof niets dat u niet waar kunt maken

Laat uw zakenrelatie weten waar u goed in bent, waarin onderscheidt u zich van anderen. Dit vindt men werkelijk belangrijk.

3. Afkeer van informele benadering

Een informele benadering zorgt ervoor dat uw zakenrelatie zich niet serieus genomen voelt. Een informele omgang herken je (in Nederland) vaak al aan de kleding van iemand. In Nederland tutoyeren personen elkaar dan snel en maken grappen onderling.

In Duitsland kent men het gezegde ‘Kleider machen Leute’. De Nederlandse vertaling hiervan is ‘Kleren maken de man’. Het geeft aan dat je aan de kleding van iemand kan zien wie hij of zij is. Dus ook welke positie hij of zij bekleedt of waar in de maatschappij hij of zij staat. Zorg dus voor gepaste kleding en liever iets formeler dan te casual.

Grappen maken om het ijs te breken, zorgt bij uw Duitse zakenrelatie eerder voor irritatie dan voor een goede stemming. Men wil serieus zaken doen, weten of uw te vertrouwen bent en of u kennis van zaken heeft. Daarnaast zijn grappen in een andere taal vaak moeilijk te maken. Indien men de taal niet goed beheerst, komt de grap verkeerd (of helemaal niet) over.

4. Tutoyeren

In Duitsland hangt de aanspreekvorm niet alleen af van leeftijd. De regels zijn veel strikter. Een zekere regel is dat zolang het ‘Du’ niet wordt aangeboden, u het ook niet gebruikt. Let er op dat u het zelf ook niet aanbiedt, zo brengt u uw zakenpartner niet in verlegenheid. Zelfs collega’s onderling spreken elkaar met ‘Sie’ aan.

5. Geduld met het opbouwen van contacten

Beslissingen worden in Duitsland door meerdere afdelingen genomen, maar het laatste woord is toch vaak aan de directie (de top beslist). Het is belangrijk om erachter te komen wie de beslissingen neemt en de juiste persoon te contacteren. Het kan zijn dat beslissingsprocessen hierdoor langer duren. Omgekeerd betekent het dat het voor het Nederlandse bedrijf belangrijk is een deskundig persoon contact te laten leggen.

6. Benadruk waar je goed in ben

Door de taal te beheersen, de correspondentie in goed Duits te voeren en overeenkomsten, algemene voorwaarden en garantiebepalingen in het Duits te kunnen overleggen, schept men vertrouwen. Zo komt u zakenrelaties tegemoet en minimaliseert u risico’s en misverstanden.

7. Zwitserland en Oostenrijk

Ook voor Zwitserland en Oostenrijk geldt dat het makkelijker (en leuker) zaken doen is als men de cultuurverschillen kent. Dit geeft uw zakenrelatie ook het gevoel dat u werkelijk geïnteresseerd bent. In deze landen waardeert men het als u zoekt naar een langdurige relatie en niet alleen uit bent op het maken van winst. In beide landen hecht men veel waarde aan met name deze langdurige relaties.

Familie is belangrijk en komt op de eerst plaats. Het is doorgaans gebruikelijk om – als het mogelijk is – tussen de middag thuis met de familie te lunchen.

In beide landen vindt men het milieu belangrijk en verwacht men dat anderen zich ook inzetten voor het behoud van de natuur en een gezonde levensstijl.